poniedziałek, 18 maja 2015

PANNA COTTA BEZ CUKRU

Prosty przepis na imbirową Panna Cottę z musem rabarbarowo-daktylowym. Pyszna i całkiem zdrowa, bo bez grama cukru.


Mus rabarbarowo-daktylowy
100g daktyli
320 g rabarbaru pokrojonego w drobną kostkę
łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżeczka żelatyny

Daktyle zalać wrzącą wodą do przykrycia. Po około 2-3 godzinach zmiksować na gładką masę. Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody. Rabarbar wrzucić do rondelka, dodać daktyle i odrobinę wody. Przykryć i dusić do momentu, aż rabarbar będzie miękki (około 20 minut).
Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną wody, dodać do musu i gotować jeszcze chwilę.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i dodać do musu, wymieszać.
Mus przełożyć do szklanek/kieliszków i po ostygnięciu wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Imbirowa Panna Cotta
200 ml śmietanki kremowej 36% (gęsta w kubeczku)
250 ml pełnotłustego mleka
1,5 łyżki miodu (jeżeli wolicie słodsze desery można dodać więcej)
1 łyżeczka suszonego imbiru
2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody. Śmietankę, mleko, miód oraz imbir podgrzewać na wolnym ogniu do zagotowania i od razu zdjąć z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Po ostygnięciu masę wylać na mus z rabarbaru i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).


Smacznego :)
Polly

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz